Tuesday, August 27, 2013

Biar Betul : Kitchen Gadget

Last weekend, i went to Isetan, KLCC
macam biasala.. kitchenware department la aku serbu dulu
dalam duk aku tinjau-tinjau gadget-gadget dapur tu...
aku jumpa ni...


pastu aku macam..... SERIOUSLY? 
alat timbang yang bleh detect jumlah karbohidrat, jumlah lemak, jumlah protein and jumlah kalori
pendek kata kalo sape yang tengah diet, calorie counting tu memang bersyukur la dapat ni.
harga kalo tak silap around RM3**.** kot.. tak ingatlah
aku nak beli tapi suami aku tak bagi
dia kata... bleh percaya ke this kinda nujum-pakbelalang-inside thing?

herghhhhhhh

not today... maybe someday... muahahahahahahah



Friday, August 23, 2013

Mari Masak : Kek Hokkaido Gebu

Aku ni suka sangat baking
tu yang meroyan beli Kitchen Aid bagai
sekarang ni gile nak mengumpul Nordic Bundt cake pan
selang 2- 3 hari aku mesti membaking
dah macam ketagih dah aku ni
makan nye secubit je..

memandangkan hari ni ade pot luck kat opis dan sekolah anak aku,
jadi aku decided untuk buat Kek Hokkaido
dah banyak resepi aku guna, dan aku rasa resepi yang ni best
aku cedok resepi ni kat sini
Terima kasih banyak-banyak Hana sebab berkongsi resepi yang superb nih

ok, cakap banyak tak guna,
meh layan resepi dan gambar


Bahan-bahan
Bahan A
  • 3 biji kuning telur gred A
  • 20g gula kastor/gula halus
  • 35g minyak jagung
  • 60ml susu segar
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 15g tepung jagung/tepung kastad *
  • 55g tepung gandum * (hana half half gandum & SRF)
  • secubit garam* 
Bahan B
  • 3 biji putih telur gred A
  • 30g gula kastor
  • 1/2 sudu kecil cream of tartar - optional
Bahan C (Krim Kastad by honey)
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu besar tepung kastad
  • 4 sudu besar gula
  • 200ml  susu segar
  • 1 biji telur (L size)
  • 1 sudu besar mentega

Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 170. Ayak bahan yang bertanda * dan ketepikan.
  • Dalam mangkuk, satukan kuning telur dan gula kastor/gula halus dan pukul sehingga berkrim. 
  • Masukkan esen vanila, susu segar dan minyak jagung. Kacau sebati. Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit sambil gaul mesra dan tidak berbiji-biji. Ketepikan.
  • Pukul bahan B hingga bertanduk @ meringue ( terbalikkan tak jatuh ). Ambil 1/3 adunan putih telur dan kaup balikkan dengan adunan kuning telur. Kemudian masukkan baki dan kaup balik rata.
 
 
  • Masukkan ke dalam cup 3/4 penuh. Bakar selama 20minit atau sehingga masak.
tips : pakai ice-cream scoop supaya amount adunan akan sama, tak lebih, tak kurang

kan sama banyak tuh... heheheh
  • Penyediaan krim kastad - Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Kacau sehingga tidak berketul. Masak sehingga pekat.
krim kastad yang sedap
  • Bila dah sejuk paipkan ke dalam cupcakes menggunakan nozel, taburkan gula icing dan siap dihidang.


pastu kalau suka, letaklah gula bentuk love, buah or anything yang boleh mencantikkan kek anda. kalau tak cukup cantik lagi, letakkan anak dara anda sebelah kek tuh. hahahahah

Selamat mencuba

anisfuad
xoxo

Thursday, August 22, 2013

Doa Senjata Orang Mukmin - Qunut Nazilah

Astagfirullahal 'azim

Hari ni aku memang sangat sedih
bila muka depan newspaper paparkan gambar kanak-kanak yang terbaring kaku
dibunuh secara senyap oleh tentera Basyar

Astagfirullah, aku tak mampu nak terus menaip entry ni,
kali ni aku benar-benar sedih, mata merah dan bengkak sebab menangis

Aku nak sangat ke sana, membantu dan mahu turut sama menentang yang jahat itu.
ya, kalau dizinkan Allah, aku nak kesana

tiap kali tengok berita, video youtube mengenai kekejaman basyar, tentera mesir, israel
aku naik marah seolah-olah jantung tu rasa macam nak pecah
rasa nak menjerit.. cukuplah! cukuplah! cukuplah!

aku tunjuk kat anak-anak aku video ni
lantaklah orang nak kata aku tunjuk keganasan kat budak kecik
aku tunjuk video palestin
aku tunjuk video syria
aku tunjuk video mesir
aku nak mereka ada sifat Jihad Fisabillillah macam Salahuddin Al-Ayubi, Sultan Muhammad Al-Fateh dan lain-lain pahlawan Islam.
aku nak mereka jadikan pahlawan Islam ini 'Hero' mereka. Bukan Ben-10, bukan superman, bukan batman, bukan ironman, bukan hero buatan yahudi!

Anak kita didikan kita
kita yang bentuk mereka untuk jadikan ape yang mereka perlu jadi

Doalah wahai saudara Islamku
Doakanlah saudara kita disana
Moga berikanlah kemenangan kepada mereka
Jika bantuan wang ringgit diperlukan,
janganlah lokek, hulurlah seberapa mampu
itulah bekalan kita diakhirat

pada kita yang senang lenang disini
sentiasalah beringat
kita hanya merancang, Allah yang menentukan
segalanya milik Allah
aku juga beringat

aku kepilkan Qunut Nazilah untuk kita baca

walaupun kita tak dapat peluang berperang di sana
kita doakanlah mereka
sesungguhnya doa itu senjata orang mukmin.



Layari Qalbi Sakinah untuk panduan membacanya

anisfuad

Monday, August 19, 2013

Raya kan sebulan.... Heheheh

Haih.. Parah da aku ni.
Sebulan satu entry.
Memang parah.
Ni dah kira malas tahap gaban da ni.

Errr sempat lagi tak aku nak ucap selamat hari raya?
Sempat koooottttt, raya kan sebulan. Hikhikhik

Selamat hari raya Aidilfititri aku ucapkan kepada semua pembaca blog aku yang tak seberapa dan jarang update ni. Dan juga paling utama kepada followers aku yang setia menanti entry dari aku yang malas nih. I love you lah.

tak taulah.. perasaan aku je atau korang pon rase macam tu jugak..
tahun ni raya tak meriah kan?
takbir raya kat TV da tak kerap macam dulu
kat umah mak aku, budak-budak da kurang datang
hidangan raya kat rumah pon tak semeriah dulu
ntah lah.. semua rumah aku pegi, sameee je menu, tapi yang 'bestnya'.. semuanya INSTANT

sesungguhnya semangat raya tu da semakin hilang
kalo dulu, zaman aku kecik-kecik dulu, masak memang beriya sangat
takde la kuali kecik nih, main kawah terus
biskut tak mian la beli kat kedai nih.. semua buat sendiri
even kerepek pon buat sendiri
rumah memang tak putus dengan budak-budak datang beraya
penat buat airrrr je
kat jalan, meriah dengan warna warni baju orang berjalan kaki pergi beraya
riuh sangat.

those days.. hari raya memang sangat best.
wonder why jadi macam ni sekarang

pada pendapat aku la...
budak tak ramai nak kuar beraya dengan kawan-kawan sebab mak bapak tak bagi.. takot kena culik (i agree) Malaysia kurang selamat sekarang, culik budak sana-sini, tembak sana-sini. Zaman aku kecik-kecik dulu, nak kuar gi main dengan kawan, kawan takde sape risau kena culik. Zaman sekarang, anak depan mak bapak pon kena culik.

orang sekarang dah tak kuasa nak turun dapur masak beriya.. buang masa katanya, jadi dorang pilih instant. ketupat plastik, lemang plastik, pes rendang segera, kuah kacang segera, biskut tunjuk, kerepek tunjuk. pendek kata kalo ade ape-ape yang segera, semua dia sapu. Itu sebab sekarang ni da normal kalo perempuan tak pandai masak. Anak membesarkan jasa tapau makanan kat luar. Alasan sibuk bekerja. Arghhh yang ni memang seriusly aku disagree. (maaf kalo ayat aku agak kasar)

bagi aku, aku tetap meneruskan tradisi semua-buat-sendiri. Dari  biskut raya, kek raya, kerepek raya, baju raya, nasi himpit, rendang dan lain-lain lagi.. semua aku buat sendiri,

ooo lagi satu, baju raya, aku tengok tahun ni fesyen baju raya ntah-ape-ape-ntah. yang lelaki tu okaylah, baju melayu, yang perempuan nih, takde dah baju kurung, baju kebaya. pelik-pelik aku tengok fesyen dorang ni, pastu nampak macam susah nak bergerakk je. pastu mula la,, baju raya sampai tengahari je, back to t-shirt and jeans sebab senang nak basuh pinggan kat dapur. . hahahahha kalo pakai baju kurung kan senang....

bagi aku, tradisi perlu diteruskan, kalo tak nanti semuanya akan hilang, ketupat palas hilang, ketupat daun kelapa hilang, lemang hilang, kuah kacang kat semua rumah rasa samaaaa je. ntah-ntah besok takde langsung menu traditional, hari raya nanti hidang KFC, pizza, spageti..... who knows?

sori kalo entry ni agak emo sedikit.. aku memang poyo

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN YE

hehehehe
anisfuad
xoxo