Tuesday, September 6, 2011

Puisi Kesal Seorang Ibu

Salam sayang buat semua.

Semalam masuk opis setelah 2 minggu makcik cuti raya... huuuuuu lama tuh. macam biasa lah.. pepagi.. masuk bilik, on PC & check emails.. Hah.. amik... 95 unread emails... banyaknye...

Dalam banyak-banyak email, ade satu emai dari opismate makcik.. satu puisi yang cukup ringkas, mudah faham dan cukup menusuk hati makcik ni.
.
.
.
.
Anakku
maafkanlah ibu
meninggalkamu setiap pagi
melepaskan pelukanmu
ketika kau ingin bermanja

di meja ini mengadap kertas-kertas
di meja ini mengadap tugas-tugas
sesekali terganggu oleh matamu yang redup
sesekali terpanggil oleh suaramu yang sayup

Sekecil itu
aku sudah meminta pengertianmu
yang kita tidak dapat bermanja dengan hidup.
.
.
.
bila baca email ni... saya teringat kata-kata kawan saya.... Ada 2 bola...
1. Bola kaca... kalau kita baling, is pecah berkecai, hancur lebur, takleh nak selamatkan lagi...
2. Bola getah / plastik.. kalau kita baling, ia melantun baik kat kita, lagi kuat kita baling, lagi kuat ia melantun semula kat kita...

Bola kaca tu adalah keluarga / family : kalau kita buang, maka hancurlah keluarga... punah ranah kehidupan kita, sebab keluarga tak dapat dicari ganti.
Bola getah/plastik tu bola kerjaya, makin kuat kita kerja, makin banyak keje kita dapat. Kerja ni takkan habis.

so... tepuk dada, tanya selera

3 comments:

  1. Ibu Yusuf dan Maryam singgah ziarah.. & follow blog comel ini.. :D

    ReplyDelete
  2. lamanya akak tak singgah sini..rindu kt 2 beradik tu, Ho'ooo besar dah rupanya

    ReplyDelete
  3. As-Salam..jemput singgah blog saya tentang kesihatan, kecantikan dan penyusuan ibu..
    http://rafaliah.blogspot.com/2012/01/lagi-kisah-seorang-ibu-yang-teruja.html

    ReplyDelete