Monday, August 1, 2011

Cerdik Ke Anak Kita Kalau Macam tu?

Wah..... berkurun makcik tak berblogging nih.. kalo blog ni bleh tadah habuk.. dah tebal 4 inci gamaknye habuk tu....

Azfar pon dah nak masuk 2 tahun (lagi 3 minggu)
Athirah pon dah masuk playgroup
maknye.. makin membulat (takde amboi dah.. jadi adoiiiiii)

ok ok.. back to the topic.

Pernah tak kita dengar anak-anak toddler (umo 2,3, 4 thn) zaman skarang ni melawan cakap kita? baru je pandai cakap.. dah nak melawan, dah pandai nak pulang paku buah keras kat kita? contohnye...

Mak : Nak.. tolong ambilkan gelas mak
Anak : eh.. mak nak pakai kan? mak ambik la sendiri
kawan-kawan mak : hahahaha.. cerdiknye anak ko nih...

bagi saya... a big TAK!.. ape yang cerdiknye kalo cakap macam tu kat mak?.. ok.. one more situation...


Mak : Nak.. tolong kemas mainan tuh.. jangan sepah-sepah
Anak : saya penat.. mak tak nampak ke?
Kawan-kawan mak : hahahaha.. cerdiknye anak ko nih...

this is sooooo wrong. Sape yang salah? dari mane dia bjar seme tuh? yes.. memang dia cerdik.. cerdik sebab mengikut teladan & perilaku kita. Dia akan ikot every single word & action kita tanpa tapis-tapis. end up kita jugak yang susah kan?

Bila dia buat dan kita berdiam diri tanpa menegur kesilapan dia, dia akan rasa apa yang dia buat tu betul. tambah-tambah pulak orang sekeliling yang bergelak ketawa tengok telatah dia tu.. lagi la buat dia rase apa yang dia buat tu tak salah malah mampu buat orang sekeliling happy. ini yang tak betul. Sebagai parent, kita kena tegur cara baik tentang perilaku anak kita tuh.. jangan galakkan dia untuk buat lagi

So.. kita kena tunjuk teladan yang baik kat anak kita. apa yang dia buat tu semua mencerminkan diri kita. kita slalu dengar ungkapan ' ANAK SAPE LA NIH!' kalo ia merujuk kepada perilaku anak yang baik...bangga la kita sebagai parent, kalo merujuk kepada perilaku yang kurang baik... malunyeeee kita. Umur toddler ni lah masa emas untuk kita bentuk dia. nak jadikan dia seorang yang baik atau sebaliknye.. dun miss this golden period nih. Nanti menyesal tak sudah.

saya ingatkan diri saya & mommies yang lain juga... Tabahkan hati & banyakkan bersabar bila mendidik anak.. InsyaAllah.. kejayaan milik kita. Anak yang soleh adalah aset yang paling berharga.

2 comments:

  1. lamanya xbersiaran..hilang ke mana??

    ReplyDelete
  2. NoEn : diri tak hilang kemana.. idea entry yang hilang... hehehe

    ReplyDelete