Wednesday, September 29, 2010

1 Year Sudah...


Alhamdulillah 25 september 2010 lepas... anak lelaki saya Azfar ni dah setahun. Cepat betul masa berjalan. Rasa macam saya baru je habis pantang. Yelah, mungkin sebab dia anak kedua, excited tengok perkembangan dia takde la se excited masa Athirah dulu.. Kalo masa Athirah dulu... rasa mase tu lambat sangat berjalan.. sebab tak sabar nak tunggu perkembangannya sehari-hari. Haruslah cik kak, dah nama new mother mase tu kannn...

Bila Azfar dah setahun, maknanya saya dah fully breastfeed dia selama setahun.. Fuhh.. mencabar. Saya tak tahu pendapat orang lain, tapi bagi saya, penyusuan susu ibu bagi ibu yang bekerja amatlah sangatlah mencabar. Allah je yang tahu perihnya... mau tak mencabar... nak penuhi tuntutan kerja lagi, nak pam susu lagi, kena outstation lagi, skip sesi pam sebab nak pegi meeting lagi, kena kutuk ngan opismate sebab pam susu lagi, jadi bahan lawak sebab aktiviti pam susu lagi, stress keje lagi... adoiii pendek kata mental kena kuat.

Anis... setahun je lagi.. be strong!!!.. YA ALLAH.. PERMUDAHKANLAH DAN KUATKANLAH MENTAL DAN FIZIKAL KU UNTUK MENYUSUKAN ANAKKU.

Kalau mommies nak tahu sape yang beri saya semangat untuk saya selama ni... tak lain tak bukan... YOU ALL SENDIRI!!.. THANK U VERY MUCH AND LOVE YOU ALL!

13 comments:

  1. Salam kenal! HAppy birthday to your baby. Samalah...my son Akif shares the same birthday dgn Azfar, Kejap je dah setahun. I totally understand perasaan u bila dah berjaya BF selama setahun ni. Permulaan BF saya pun tak la mudah.
    So..good luck to us! Dan semoga dipermudahkan InsyaAllah!

    ReplyDelete
  2. Happy bday Azfar..
    Insya Allah, setahun je lg

    ReplyDelete
  3. hepi belated besday azfar aunty ucapkan...semoga mnjadi anak yg soleh n berguna besar nnti!!!

    betol2x sy pn gitew....rkn2 blogger la yang menaikkan semangat kte untk terus berjuang mnyusukan anak kan!!!

    ReplyDelete
  4. Go anis!!!
    i know u can do it..
    InsyaAllah semoga Allah permudahkan segala urusan mu....
    kengkadang kt office kita terpakse jd selfish sket demi utk anak kite..\kang kalo anak kite kurang susu ade diorg kisah???
    so be strong n all the best ok!!!

    ReplyDelete
  5. mommies... thank you very much..

    Azaidris : Happy Belated Birthday to Akif too... :)

    ReplyDelete
  6. hopefully i dpt bg bb i smpi 2 thn tp sekrg ni dah malas nak pam sbb peti sejuk dah penuh. camne tu. selamat hari lahir azfar, semoga jadi anak yg soleh.

    ReplyDelete
  7. mel : jangan malas-malas pam, sebab nanti stok susu mungkin akan berkurangan.. macam saya ni haa.. dah takde dah stok 200++ tu.. dah tinggal 100--

    saya suggest mel beli je deep freezer.. memang berbaloi.

    ReplyDelete
  8. hepi b'day azfar...
    tahniah anis bjaya susukan selama sthn. baby i br nk msuk 8bln. sama2 kita bdoa dpt susukan baby selama yg boleh insya allah.
    mmg byk cabaran mnyusukan baby ni. kdg2 terasa letih dgn rutin yg perlu dilakukan. tp bila tgk wajah suci baby yg kenyang dgn air susu kita & baby membesar dgn aktif & sihat, rasa bahagia sgt2. berbaloi2 kepayahan yg dilalui.

    ReplyDelete
  9. salam anis...

    boleh tak dapatkan email or anis bole tolong email saya tak di myzulfa@gmail.com

    Harap dapat balasan ye.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. salam kenalan,

    saje nk share, saya pun obses dgn breastfeeding. alhamdulillah, anak saya dah nk masuk 5 bulan, full breastfeed.sangat teruja untuk bagi sehingga 2yrs. Wish us luck!!

    ReplyDelete
  12. salam..good luck anis..hopefully sy pun akan berjaya cam mommies yg lain..baby br msk 4 bln..fully bf..be strong..sy pun selalu dijdkan bhn lawak kat ofis..'pengusaha produk tenusu'huhu sabar je la

    ReplyDelete
  13. nurul : banyak dugaan kan? sabar je la.. demi yang terbaik buat anak...

    ReplyDelete