Wednesday, August 11, 2010

Cloth Diaper (CD) Berbau

oh oh oh... sejak kebelangan ni CD Azfar berbau busuk, hancing sangat-sangat.. sampai kalo dukung dia, orang kat sebelah pon boleh bau. Nak keluar jejalan pon malu, kot-kot orang sebelah terbau hancing dr CD anak saya ni. Karang orang kata 'Mak budak ni tak tukar lampin anak ke?'

macam-macam saya buat, bilas bersih, rendam air sabun, basuh balik.... ia tetap bau.. Pening Makcik...

Then tetiba dapat idea nak call L*******.

'Hello L*******. Saya Anis, baby saya guna L*******'
'Oo.. Alhamdulillah.. Ade ape-ape boleh saya bantu?'
'Saya perasan CD anak saya cepat berbau dan baunye memang busyuk sampai duk sebelah pon bleh bau. kenape ye?'
Anak puan umur brape skrang?'
'11 bulan'
'Umur 11 bulan dah makan macam-macam, so sisa buangan dia agak strong kalo nak compare dengan dulu-dulu'
'ooo.. tapi masalahnya, saya dah basuh beriya-iya pun, masih berbau'
'ape puan boleh buat ialah... bilas soaker pad sampai hilang air kencing, kemudian rendam dalam air panas, pastu bersihkan macam biasa. Rendam soaker pad je tau, sarung dia tu jangan rendam.'
'oo ok, kalo All In One (AIO) pulak macamana?'
'kalo AIO, just bilas sampai hilang air kencing dan rendam dalam air suam gitu. saya nak bagi satu tips kat puan. Najis baby ni ade minyak, so kadang-kadang kita basuh, minyak tu masih melekat kat CD, sekali sekala, puan sental CD puan dengan pencuci pinggan macam Sun***** tu, InsyaAllah kesan minyak tu hilang'
'Hah! Sun*****? Biar betul! nanti saya cuba, terima kasih banyak-banyak ye L*******.'

Makcik pastu terus pegi basuh CD-CD tu... Time angkat CD tu.. berkobar-kobar ni kot-kot tak menjadi... Alhamdulillah.. hilang bau tu..

4 comments:

  1. salam..selamat berpuasa...saya nk carik resipi ice blended kurma tu tapi tak jumpe la..hhuhu...buleh bg tak?saya pon amat menyokong breasfeeding.anak saya br dekat 6 bulan dan nk guna idea2 akak untuk makanan dia nnt..ehehe..add la saya..yoyo-mydiary.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. yoyo: thanks dear. nanti saya masukkan dalam entry terbaru ye..

    ReplyDelete
  3. anisfuad..saya pon guna L******* gak. skang pon tgh mencari solution camne nk ilangkan bau busuk kt CD2 tu. anak pon umo 11mo. penah sental guna Sun***** tp still ade bau. rendam x penah la plak try. may b kena rendam la kot.huhu..

    ReplyDelete
  4. fariha : cuba try mcm yang di cadangkan tu. saya puas hati... bau dah kurang sangat2. rasenya kena rendam dulu, baru efektif.

    sunlight tu gunanya nak hilangkan minyak poo poo yang tertinggal kat CD. minyak poo poo yang tertinggal boleh kurangkan kadar resapan air kencing baby.

    saya pernah terjumpa satu lg cara nk hilangkn bau CD... rendam CD dlm air+soda bikarbonat. yang ni sy tak try lg. saya lupa ape name website tu.

    ReplyDelete