Thursday, June 3, 2010

Lagi resepi makanan bayi

Seronok betul saya bila ramai saya dapat share resepi makanan bayi dengan mommies semua. Lagi seronok bila ade yang dah mencuba...Thank you mommies...

Azfar saya dah masuk 8 bulan dah. maknanya dia dah boleh makan protein dari ayam, ikan. Entry saya pon macam mengikut musim jugak...heheheh. kali ni entry resepi makanan bayi bagi sumber protein ayam, ikan.

1. AYAM DAN BAYAM

1 ulas bawang putih
1 keping dada ayam
semangkuk bayam
sesudu minyak untuk menumis
2 gelas air - cukup untuk empukkan ayam dan berkuah sedikit.

Cara
Tumis bawang putih hingga naik bau
masukkan ayam dan tumis sekejap (suku masak)
masukkan air dan biarkan ayam tu masak secukupnya
masukkan bayam dan biarkan masak
angkat, sejukkan dan blend

(gambar takde sebab lupa snap... hehehe... sori yee)

2. SUP IKAN

2 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
1 inci kulit kayu manis
2 ulas bawang putih
sekeping ikan tenggiri - potong kecik-kecik
1 gelas air

tumis rempah sampai naik bau
masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau
masukkan air dan ikan
biarkan mendidih sehingga ikan masak
angkat, sejukkan dan blend dan simpan.

ni dia sup ikan yang sudah diblend, saya buat berkuah skit, takde la pekat ikan jee.

SELAMAT MENCUBA

31 comments:

  1. Wah besar dah Azfar..8 bulan dah..
    anak makcik dah besar sikit dari Azfar,dah tak mahu dah bubur.

    ReplyDelete
  2. ummu : tu lah... sekejap je rasenye.. rase macam baru abis pantang. hahahaha..
    tak nak makan bubur? heheheh dah besar, dah pandai demand tu.. heheheheh. cayalah

    ReplyDelete
  3. Salam.
    Anis, nk tanya sikit. Kalau kita wat frozen food utk baby kita, bila nak bg baby makan, adakah makanan tu kena panaskan semula atas api. kalau bg kt babysitter, dia hanya rendamkan dgn air panas ok ke?
    Ari tu tanya hubby, dia ckp awk sampai hati ke bg anak makan makanan dh seminggu masak? Cam ne nk buat yek? Pening la nak jawab.
    Anak saya pun dah 8mo++. Sama la umo anak kita kan? hehehehe

    ReplyDelete
  4. IbuAzroy: makanan frozen kena panaskan, macam kita cairkan EBM jugak, handling dia same jee.

    kalo nak bagi babysitter, awak letak je dalam bekas tu yang beku punya, so bila sampai kat babysitter, ia akan slowly thaw dengan sendirinya. mintak babysitter panaskan dan hidangkan. :)

    IbuAzroy kena bagi information yang cukup kat hubby, mungkin dia tak brape clear dengan konsepnye. makanan frozen ni lagi ok drpd nestum dan ape2 makanan segera baby tu.

    yang jual kat pasaraya (makanan yang dalam botol kaca kecik2) tu lagi jauh lama tempohnya daripada frozen. awak kena terangkan kat dia A to Z frozen food ni. InsyAllah, kalo dia dah paham, dia akan support jugak. percayalah.. heheheh

    harap dapat membantu serba sedikit.

    ReplyDelete
  5. thanks anis. blog anis ni mmg "sharing is caring". thumb up.

    ReplyDelete
  6. suka blog u..
    especiallly about breasfeeding..
    tumpang follow ye :)

    ReplyDelete
  7. IbuAzroy : Sama-sama.. wah seronoknyee

    Shakey : TQVM, jemputlah... :)

    ReplyDelete
  8. kita nk follow blog ni la..best sgt...dpt semgt bru nk bg ank mkn nasi

    ReplyDelete
  9. Izzati: Jom masak2 untuk baby. makanan yang dimasak sendiri lebih berkhasiat dan terjamin kebersihannya.

    ReplyDelete
  10. hai anis, sy amy..anak sy nk masuk 8 bulan minggu ni..thanks sbb sudi share resepi..nak tanya, kalau frozenkan tahan berapa lama dlm peti ais biasa bukan deep freazer? TQ

    ReplyDelete
  11. memang ade yang boleh simpan sampai sebulan, tapi saya buat cukup untuk stok 2minggu atau kurang. nak elakkan dari kena freezer burn yang boleh merubah rasa makanan tersebut.

    awak buat la skit-skit, takyah buat banyak2. baru cepat abis.

    ReplyDelete
  12. salam, sy br jd follower kt blog ni. best jer tgk resepi2 ni. ank pun dh start blh mkn. tp mcm ade kemusykilan skit. resepi2 kt atas tu msk skali ngan nasi ke asing?

    ReplyDelete
  13. Salam.
    Jemput singgah ke blog saya. Nak mintak sokongan, pendapat sikit.
    thanks
    http://ibuazroy.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. salam..seronoknya..baby saya bakal berusia 6 bulan 3 hari lagi..mmg tgh mencari resepi2 baby ni..tq sebab banyak sgt info yg saya dpt tru blog ni..saya follow ye..

    ReplyDelete
  15. hi...sy dpt adrss anis ni pun dlm susuibu.com...sy suka tgk blog anis psal bf ni..teringin mo berjaya dlm bf jg ni.. :)

    ReplyDelete
  16. TQVM mommies yang sudi jadi follower saya. ku sukeee sangat. let's give the best to our baby.

    lately ni bz manjang... nak buat entry baru pon tak sempat. got 2 recipes pending untuk di publish. InsyaAllh, will publish dlm mase terdekat.

    ReplyDelete
  17. Salam Anis..bole tak share camne buat bubur nasi frozen tu?

    ReplyDelete
  18. salam...dah follow awk..jom follow saya.. more info ttg bfeeding di blog

    ReplyDelete
  19. Anonymous : bubur nasi tu buat mcm biasa. bila sejuk skit, blend sampai halus, letak dlm ice cube tray n bekukan. :)

    Cery : thanks dear. vr nice blog! good effort

    ReplyDelete
  20. salam,

    nk tnye lpas da frozen tu,cmne anis kuarkn kiub tu ek?sbb biasenye dier akn mlekat n susah nk kuarkn..kalu nk kuarkn 1 kiub,kang lbeh lak yg kuarnyer..

    ReplyDelete
  21. mummy-akif : saya punya ice kiub yang jelis slide (melengkung kat bawah0 so senang nak kuarkan.

    tapi.. slalunya.. bila makanan yang completly frozen.. saya kluarkan semua dan masukkan dalam bekas yang berasing... simpan balik dalam freezer.. InsyaAllah.. tak mencair dan bentuk kiub tu maintain je..

    ReplyDelete
  22. salam,
    sy br first time msk blog awk ni..byk info utk baby mkn.anak sy pn br msk 8bln,leh la cube resepi awk ni..tq so much

    ReplyDelete
  23. salam...
    anak sy 9m baru btol2 nak mkn...sblm ni dia mkn tp asyik tercekik jerk..padahal dah ada gigi 8btg...tp xreti nak kunyah..tp skang ni dia dah pandai..nampak je org mkn dia nak..sy x sangka plak bubur/puri leh dibekukan cam ebm...nampaknye leh le sy try...tp risau plak MIL sy bising coz sy antar anak umah MIL...nanti ckp sy ni bg anak mkn nasi yg dipanaskan plak..tp xkisah le sy nak try juga...kalau dia ok bleh le sy buat utk baby...lg pun senangkan dia gak xyah le susah2 buat bubur utk my baby...harap2 dia x byk komen ler...nanti awk ajar sy erk...tq

    ReplyDelete
  24. nissa : InsyaAllah.. semoga awak dipermudahkan. :)

    ReplyDelete
  25. salam anis,

    Anak saya nak start makan dah lagi 1 minggu.. semangat tgk resepi2 kat blog anis...

    nak tanya, mcm mana babysitter panaskan makanan baby tu? sebab amount dia kan sikit je.. panaskan dalam periuk khas ke? or tambah air panas?

    thanks.. :)

    ReplyDelete
  26. aini : saya slalu panaskan dalam kuali kecik pastu tambah air skit.

    ReplyDelete
  27. Wah..best sgt baca blog ni..mklumla,penjagaan rapi untuk babi ni perlu byk pengetahuan.satu pertanyaan saya mcm xconfident je bagi baby mkn mknn beku,yg dh smggu..ok ea?

    ReplyDelete
  28. salam..seronoknya..baby saya bakal berusia 6 bulan 3 hari lagi..mmg tgh mencari resepi2 baby ni..tq sebab banyak sgt info yg saya dpt tru blog ni..saya follow ye..

    ReplyDelete
  29. nak try jugak... my lil princess masuk 8m 12hb ogos 2012 semalam (^___^)

    saya folo sini (^___^)

    ReplyDelete
  30. Hai anis..sy nk share style sy panaskan frozen food.sy guna microwave tp make sure bekas yg digunakan microwave safe.so xpyh nk transfer guna byk bekas.sbb sy kurang percaya kt bbsitter utk handle makanan anak takut dia modified letak garam or gula.so sy siap2 panaskn pstu terus hantar kt bbsitter.

    ReplyDelete
  31. salam perkenalan anis. nice share. tq yer sbb skrg ni mmg tengah cari resepi utk my 8th months baby ;)

    ReplyDelete