Thursday, June 3, 2010

Baby food recipes - Combo sayur-sayuran

Salam sayang semua mommies. lama tul tak update resepi makanan baby ni..

Kali ni nak share dengan momies semua satu resepi sayuran bagi makana bayi... CAULITATOES atau nama melayunye... Brokoli campur kentang. Sungguh sedap sampaikan maknye plak yang curi2 makan.

1. CAULITATOES

3 biji kentang - buang kulit dan potong dadu
2 tangkai sederhana brokoli - potong kecik-kecik
1 sudu butter

Cara
Gaul sayuran tersebut dengan butter, kukus hingga masak, blend dan simpan... Senang kan?

Caulitatoes : Dah siap dan sedia dibekukan

2. CARROT DAN KACANG BUNCIS

1 ulas bawang putih
1 sudu besar minyak masak
3 biji carrot - kupas kulit dan potong dadu
segenggam kacang buncis - potong pendek-pendek
segelas air - cukup untuk empukkan carrot dan kacang tersebut

Cara
Tumis bawang putih hingga naik bau
masukkan air dan biarkan mendidih
masukkan carrot dahulu dan biarkan empuk
masukkan kacang buncis dan biarkan masak
angkat dan sejukkan
dah sejuk baru boleh blend, tapis (tapis untuk buang serat-serat kacang yang susah nak hancur)
bekukan.

Carrot buncis : sedia untuk masuk freezer

15 comments:

  1. salam ziarah,
    thank for the info, kdg2 pening juga nk variety food for baby..ada resepi mcm ni boleh cuba..thank again

    ReplyDelete
  2. bestnye recipe nie. kalau bawang putih sesuai untuk baby start dari umur berapa bulan ye?

    ReplyDelete
  3. salam anis,
    saya suka betul lawat awak punya blog , macam2 resepi, bagus betoi, tak saba saya nak mencuba resepi ni, mesti fahmi suka, anak saya baru masuk 7 bulan. apa pun tima kasih banyak2 for your recepi, sangat2 berguna!!!!

    ReplyDelete
  4. nieda: tima kasih, sukenye saya.. ade ilmu, kita share.

    akma: baby 8 bulan, dah boleh bagi bawang just untuk bagi rase yang berbeza. tapi jangan banyak plak, cukup untuk rase je. orang kata... bagi kick.

    mama fahmi : Tima kasih... cuba tau.. memang best. terbaik untuk anak.. :)

    ReplyDelete
  5. nak tanya, food yg dah frozen ni nnt nak serve kat baby u campur dgn bubur nasi atau boleh bagi begitu saje lepas dipanaskan? tq

    ReplyDelete
  6. salam anis..
    seronok dpt resepi dr u. sy mmg cadang nk msk sendiri puri utk my baby ti. xnk la li puri yg ada di pasaran. masak sendiri kn lg terjamin mutunya.akan di cuba nanti.tq..

    ReplyDelete
  7. Anonymous : kadang2 saya bagi macam tu je, slalunya combo buah-buahan. kalo veggies dgn ayam/ikan, saya slalu campur dengan bubur nasi.

    contoh :
    breakfast = apple + pear + oat / aprikot
    lunch = sup ikan + kentang + brokoli + bubur nasi
    dinner = carrot + bubur nasi (kekadang campur lauk skit)

    gabungkan semua kiub2 ni dan panaskan. sedia untuk dihidangkan.

    Deeni : betul tu, bila kita masak sendiri, bukan je sedap dan berkhasiat, kebersihan pon terjamin.

    lagi satu... anak pon makin sayang.. yelah, makan makanan dari air tangan ibunya.

    ReplyDelete
  8. salam...nak tanya...kat mana u beli ice cube tu ek...??sbb kebykan ice cube yg saya jumpa, kecik2 jek...

    ReplyDelete
  9. noor22710: saya beli kat kedai barang plastik, slalunya kat kedai macam tu, banyak pilihan.

    ReplyDelete
  10. salam, nak tny la, cmn nk kuarkn frozen foood tu dr kiub? u kuarkan satu2 bila nk gn je ke or bl dh frozen, kuarkan semua n letak dlm bekas lain?

    ReplyDelete
  11. aimi..

    ooo slalunya saya kuarkan semua dan pindahkan dalam tempat lain

    ReplyDelete
  12. salam...
    sy pun nk follow gak eh..
    recepi tu mmg sgt bguna tuk sy..
    ank sy da 7bulan++.sy start bg mkn ms umur 6bulan..skrg bl bg mkn bubur sesuap 2 je..bg nestum lgla xleh masuk..die akn muntah bl kt paksa mkn..so sy akn cubela resepi ni.tq ;D

    ReplyDelete
  13. haii..saya nk tanyer la..kalu nk bagi anak puri ni..sekali bagi satu kiub atau lebih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi dear,
      sori sebab da lama baru nak reply.

      portion makanan tu terpulang pada baby. normally baby 6months ni ambik 4 kiub ais bersamaan dengan 2oz.

      Delete