Tuesday, May 11, 2010

Ajar Anak Makan Sayur

selalu duk buat entry pasal baby food je manjang, kali ni saya nak buat entry pasal toddler food plak.

toddler ni tak susah nak buat makanan dia, at this age dia dah boleh makan ape-ape yang kita makan. tapi satu masalah yang sering terjadi pade anak-anak ni... mereka tak makan sayur. tak tau la kenape, sebab rasenye ke? warnanye ke? rupenye ke? tapi yang lazimnya memang tak makan sayur.

saya pernah tengok rancangan masak2 Jamie Oliver (Naked Chef). ade satu episod tu dia buat resepi untuk toddler dan modelnya... anaknye sendiri. Dia masak semua sayur, kacang, bayam, segala macam sayur.. just name it. Dan anaknya makan berselera betul... Kagum saya.

macamana nak ajar anak makan sayur? ini saya dah praktikan kat athirah dulu-dulu, saya percaya dengan "melentur buluh, biar dari rebungnya". masa dia still baby, saya selalu buat puri sayuran macam bayam, kacang buncis, brokoli, dan lain-lain lagi (8 months above). Kaedah saya menjadi. Athirah sampai sekarang tak kekok makan sayur. kadang-kadang tu dia ratah camtu je sup sayur tu.

ini sebab dari baby lagi dia dah biasakan lidahnya dengan rase sayur2, so bila dah besar... dia ok je..

6 comments:

  1. awak, anak saya hana (almost 3) suka mkn bayam, sawi, carrot, jagung. tu je la pun yg ibu dia selalu msk. klu sayur pelik2 jarang msk mmg ssh nk soh dia mkn.

    ReplyDelete
  2. Afne: Alhamdulillah.. bagus la tu. itu pon dah cukup bagus dari taknak langsung.. memang betul, kalo kita ajar makan sayur ni, InsyAllah, diaorang takde masalah nak makan.

    sayur ape2 pon tak kisah, yang penting khasiatnya. hehehe SYABAS!

    ReplyDelete
  3. Anis, anak sy (8mo) kalau masak carrot, kobis bunga suke je makan, tp kalau masak brokoli ke, pelik2 sikit ke, mula la dia wat2 menyembur je. dalam hati "penat je ibu masak" hehehehe.Kadang2 blur xtau nak masak apa.
    Ari tu da siap2 beli bekas utk buat frozen food, tp hubby plak kata "kalau awk nk xmakan lauk dah seminggu" aduss berbisa. jd 2hari sekali kenala masak. Tu la penangan jd mak. hehehehe. demi anak la katakan.
    Ingat nak ajar anak makan sayur hijau la plak. boleh x share? peningla. skang pun bru je beli buku What & when to feed my baby. harap2 berbaloi.
    Thanks.

    ReplyDelete
  4. IbuAzroy : Kebanyakan baby memang tak brape suke dengan sayuran hijau sebab rupanya dan rasenya yang agak strong. memang baby suka makan carrot sebab ia manis.

    ok, awak tak perlu risau, cuba kita ubah menu dia, daripada kita buat brokoli alone, kita buat campuran beberapa sayuran macam veggie combo. saya akan buat entry pasal new resepi for baby food.

    Frozen food tu sebagai satu cadangan. ade orang boleh terima dan ade yang tak boleh terima. kalau kita taknak simpan stok frozen food lama-lama, kita buat stok sikit-sikit. 3-4 hari boleh habis. frozen food ni salah satu cara kita nak preserve food tersebut. zat dan nutrisi masih ade. Rasanya pon masih ade.

    untuk baby 8months old, dah boleh makan bayam (yang ni sayur hijau paling sedap) dan kacang buncis. Saya pon ade beli buku tu, ade info pasal food and nutrition. tapi IbuAzroy kena jugak search for more untuk baby food.

    Nantikan entry baru saya yee... TQVM :)

    ReplyDelete
  5. salam jengah...

    pasal latih anak suka makan sayur ni...kadang2...masa kecik ok..tp dah besar...ikut tekak dia...

    anak saya 3....yg sulung...masa kecik sume sayur suka....makanlah ape pon....makan camtu jer sayur2 sume...la ni...umur dah nak masuk 7thn...leh bergaduh ngan dia nak suh makan sayur....yg dia leh makan kalau di paksa...caoort dan kentang jer...

    anak no 2...nak masuk 4 thn...alhamdulillah...takat hari nni...masih suka makan sayur lagi...kadang2 nasik pun tak abis sebab kenyang ratah sayur jer...

    no 3....sethn 3 bln....takat hari ni....oklah lagi....

    mazlyna@blogspot.com
    mom2muzz@blogspot.com

    ReplyDelete
  6. mazlyna.. hahaha... tu la kan.. anak-anak ni macam2 ragam. macam anak sulung saya plak.. time mood ok, dia makan.. blasah semua (pucuk ubi rebus pon dia blasah) tapi kena time taknak tu.. suruh la ape2 pon.. mmg dia taknak.

    tapi saya slalu bagitau dia... 'kalo tak makan sayur nanti uk-uk susah.. sakit..' pastu elok je dia makan. serik kot.. sbb dia penah kena sembelit.

    ReplyDelete