Tuesday, May 11, 2010

Ajar Anak Makan Sayur

selalu duk buat entry pasal baby food je manjang, kali ni saya nak buat entry pasal toddler food plak.

toddler ni tak susah nak buat makanan dia, at this age dia dah boleh makan ape-ape yang kita makan. tapi satu masalah yang sering terjadi pade anak-anak ni... mereka tak makan sayur. tak tau la kenape, sebab rasenye ke? warnanye ke? rupenye ke? tapi yang lazimnya memang tak makan sayur.

saya pernah tengok rancangan masak2 Jamie Oliver (Naked Chef). ade satu episod tu dia buat resepi untuk toddler dan modelnya... anaknye sendiri. Dia masak semua sayur, kacang, bayam, segala macam sayur.. just name it. Dan anaknya makan berselera betul... Kagum saya.

macamana nak ajar anak makan sayur? ini saya dah praktikan kat athirah dulu-dulu, saya percaya dengan "melentur buluh, biar dari rebungnya". masa dia still baby, saya selalu buat puri sayuran macam bayam, kacang buncis, brokoli, dan lain-lain lagi (8 months above). Kaedah saya menjadi. Athirah sampai sekarang tak kekok makan sayur. kadang-kadang tu dia ratah camtu je sup sayur tu.

ini sebab dari baby lagi dia dah biasakan lidahnya dengan rase sayur2, so bila dah besar... dia ok je..

Award...

Hari tu dapat award dari umialya, da lama dah sebenarnya, tapi baru sekarang nak letak dapat blog. Maaflah kak, saya ni bute blog + masa terhad untuk saya nak spendkan masa kat blog ni... ni pon baru bukak blog, dah berkurun rasanye... heheheh

tapi ape-ape pon... Tima kaseh daun keladi umialya, nanti kalo ade award lagi.. leh bagi lagi. hehehe

anis : sekarang tengah mabuk buat cake.. selang sehari duk buat kek. nasib baik ade athirah yang jadi tukang makan