Wednesday, April 21, 2010

Baked Apple With Raisin - 6month

Azfar dah makan macam-macam jenis buah-buahan. Alhamdullillah, setakat ni dia belum reject lagi ape-ape yang saya bagi.

Kat sini saya nak share 1 resepi yang sangat berkhasiat, sesuai dengan baby 6 bulan keatas. BAKED APPLE WITH RAISIN.

Bahan-bahan
4 biji apple
setengah cawan kismis

1. apple dibuang kulit dan dipotong dadu
2. masukkan apple dan kismis dalam poket aluminium
3. letak atas kuali dan masak lebih kurang dalam 10minit

tengah masak...

4. bila dah masak, angkat, sejukkan dan blend sampai halus.

sudah masak...

5. Tuang dalam ice cube dan ready untuk dibekukan.

sudah blend dan sedia dibekukan

Puri ini sesuai dimakan macam tu sahaja atau dicampur dengan puri pear atau puri carrot. yum yum yum... sedappp.

Cubalah......

18 comments:

  1. bestnye..banyak resepi..sy pun nak test laa..

    ReplyDelete
  2. Imaan09: try, jangan tak try, mudah dan berkhasiat.. mase kita pon jimat.

    ReplyDelete
  3. wah, bestnyer dapat jimat masa...

    tapi, betul ke dia selamat utk 1 bulan... erm..

    ReplyDelete
  4. Lissa Ahmad : bergantung kepada jenis freezer yang awak guna, kalo fridge 2 pintu, boleh la, tapi kalo dapat deep freezer, lagi tahan lama. tapi, slalunya, tak sampai 2 minggu dah habis dah...

    ReplyDelete
  5. saya pun nk cubalah tuk baby saya... xtau kawan saya ni obses ttg benda2 ni..hahaha.. ok la tu,leh share ngan kawan2 yang x tau...

    ReplyDelete
  6. Anonymous: cuba, jangan tak cuba... err... name ape yee..

    ReplyDelete
  7. Salam...nak tanya...ice cube container tu u beli kat mana ek??sebab container yg biasa tu kecik sgtlah...u punya mcm besar sket...

    ReplyDelete
  8. noor22710 : saya beli kat kedai plastik kat umah saya je.. hehehe... slalunya kat kedai plastik ni banyak choice dan murah. kat Giant pon ade. kalo ice cube awak tu kecik, takpe... 1 cube = 1 sudu besar. saya punya tu 2 kali ganda je 1 cube = 2 sudu besar.

    kalo awak duk shah alam, awak boleh pegi Kedai Ekonomi (seksyen 7 baru). harga dalam RM3.00, kalo beli banyak, mintak diskaun hehehe. kat situ, barang2 plastik sume murah.

    ReplyDelete
  9. rajinnyer akak ni.....kene jd idola ni....bleh byk blaja

    ReplyDelete
  10. islah, ade ilmu skit, kita kongsi2. hehehe

    ReplyDelete
  11. nak tanya kismis tu kena cuci dulu ke?

    ReplyDelete
  12. anonymous : lazimnya saya basuh dulu kismis tu..

    ReplyDelete
  13. salam kak,

    kismis tu bukan manis ker?xpe ker bagi kat baby...my baby, adam minggu saya nak stat bagi makan...nak try salah satu resepi akak ni...seronok tgk byk2 kaler camtu...pastu nak tanye...sekali makan selalu akak panas kan berapa kiub makanan tu?

    ReplyDelete
  14. idayu: kismis tu manis semulajadi.. bukan tambah gula.. should be no problem dear.

    ReplyDelete
  15. 1 kiub tu dalam 2 sudu besar.. so skali makan saya amik dalam 2-3 kiub gitu

    ReplyDelete
  16. nk tnye..puree tu mmg kna beku ke?kalo kte jst ltk kat bawah saje blh tak..bukan tpt beku la..kang jadi lame sgt dlm freezer.cam tak elok jgk kalo frozen food kan..huhuh.pstu bile nk bg die mkn ni? heheh.pls advice

    ReplyDelete
  17. owhh..kte jst msk dlm tmpt beku sekejap je kan.mcm buat agar tu kan?

    ReplyDelete