Saturday, April 3, 2010

Freeze Your Baby Food!

Bila pikir-pikir.... saya memang tak sempat nak masak untuk azfar setiap hari. So saya buat balik ape yang saya buat kat Athirah dulu.. jeng-jeng-jeng... freeze your baby food.

Saya buat bubur nasi, puri carrot, puri apple dan puri pear dan letakkan dalam kiub ais dan frozenkan. Bila nak makan, Bibik saya ambik beberapa kiub dan panaskan. Jimat masa kan? alhamdulillah, setakat ni, Azfar tak ambik lagi apa-apa bijirin segera yang ade kat pasaran.

Bubur nasi

Bubur nasi yang sedia dibekukan

Puri apple dan puri pear

Puri apple dan pear yang sedia dibekukan

Bagi mommies yang letak anak kat babysitter atau nursery, boleh buat macam saya. setiap hari ambil beberapa kiub puri (cth: 2 kiub puri apple + 2 kiub puri pear), letak dalam bekas dan bagi kat babysitter/nursery, minta mereka simpan dalam peti ais dan panaskan bila nak makan. Ini bukan sahaja memudahkan mereka, malah anak kita akan sentiasa dapat makanan yang sihat.

kelebihan frozen food ni, bukan sahaja dapat jimatkan masa, malah kita dapat variasikan menu baby kita. cth: kita ade puri apple, puri pear, puri labu, puri carrot, puri jagung. bila nak makan, kita boleh campur puri-puri tuh.. cth: apple+pear, jagung+labu, bubur nasi+carrot, apple+carrot, bubur nasi+labu.. menarik kan?

Kombinasi makanan ni saya dah buat masa Athirah baby dulu... dan Alhamdulillah dia tak pernah reject.

Frozen baby food ni tak tertumpu hanya kepada fruit and vege sahaja, ayam, daging, ikan pun boleh buat.. Yang ini saya akan terangkan dalam posting akan datang

6 comments:

  1. Salam..

    waaaah anis, lama menyepi, bnyk terus n3 kuar.. seronok ye bila anak dah start boleh makan..

    ReplyDelete
  2. hehehe.. saya pulun abis nii.. tak tau plak bile next entry. Seronok sebab dah bleh makan, yang tak seronok bila dia dah kurang skit minum susu sebab dah kenyang makan.. terpaksalaa saya pum.

    ReplyDelete
  3. bubur nasi pun leh frozen kan ye????
    labu leh bg ke???bkn nagin ke???
    sy nk wat puri labu gak, tp bdk opis kata labu tu angin
    huuhuhuhu

    ReplyDelete
  4. Bubur nasi boleh frozenkan.. tapi jangan cair sangat, biar pekat skit, so nanti nak makan, just cairkan dengan susu.

    Sesetengah baby tokleh tolerate dengan labu, pisang, ubi etc etc. kena try n error. baby saya Alhamdullillah.. boleh makan labu ni.

    Kalau Nor nak tahu baby Nor sesuai ke tidak ambik labu ni, Nor boleh buat mcm ni:-

    Bagi baby Nor makan labu tu 4 hari berturut2.
    Maknanya makan labu sahaja 4 hari tu, tak boleh makan benda lain selain labu. kalau ade ape2 yang tak kena pada baby Nor sepanjang 4 hari tu (kembung atau ape2 tanda alergic) maknanya baby Nor tak sesuai dengan labu, kalau dia ok, maknanya Nor boleh carry on dengan labu tu.

    Nor boleh buat macam ni pada semua jenis makanan. tujuannya untuk kita ketahui ape yang baby kita boleh makan dan ape yang tak boleh makan.

    harap keterangan ni dapat membantu Nor. :)

    ReplyDelete
  5. Salam KakAnis,frOzen fOod nie akak panaskan camne?gune warmer or what?thanks for sharing..

    ReplyDelete
  6. salam kenal.. cetot nak minta permission share ur entry ni ye boleh? congrats bagi baby makan makanan dibuat sendiri ye.. :) keep it up

    ReplyDelete