Monday, January 25, 2010

Masak-masak milk booster

fuh weekend ni memang saya pulun habis cuti... mau tak nye.. dah seminggu asyik balik malam je... sabtu & ahad la waktu saya dengan family.

So untuk masak-masak minggu lepas, saya buat milk booster orang kampung punya. hari sabtu masak kerabu jantung pisang pantai timur (ni resepi kampung saya - kelantan). hari ahad buat ketam masak lemak cili api. hasilnya memang amat menakjubkan. saya nak kongsi resepi ngan korang semua... sangat senang, yang mana yang dah terer masak tuh... mintak maaf la kalo resepi saya ni tak berape sodap..hehehehe

Kerabu jantung pisang

1 biji jantung pisang - rebus dan dipotong nipis-nipis agak-agak tebal 1cm
4 ulas bawang merah
1 sudu besar lada hitam
1 biji limau nipis
setengah cawan santan pekat - masak dulu supaya tak basi
1 ekor ikan kembung (yang kecik je tau) - rebus dulu dan ambik isinya
garam & gula secukup rasa

mula-mula tumbuk lumat bawang merah, lada hitam dan ikan. kalo sape-sape nak ade rase ikan chunky-chunky, ikan tu tumbuk ala kadar je. pastu masukkan santan, limau nipis, garam & gula, gaul rata. last sekali masukkan jantung pisang yang dah rebus tu dan gaul rata-rata. dah boleh hidang.
ni lah dia kerabu jantung pisang.. kegemaran ku
dan... inilah hasilnya... saya makan tengahari, petang tu kena pam sebab dah berat sangat... melimpah-limpah. ingat nak ambik botol ketiga.. tapi.. penyakit malas plak datang menjenguk.

Hari Ahad plak saya masak masak ketak lemak cili api... tak brape pedas sebab athirah suka makan masak lemak ni.. ni pon bagi hasil yang hebat. masakan tu saya tak sempat amik gamba.. dah licin masuk perut. cara-cara masak:

3 ekor ketam
10 biji cili api
1 keping asam keping (buah belimbing buluh pon bleh gak, asalkan masam)
sebatang serai - dititik
1 inci kunyit hidup (kunyit serbuk takde kick)
santa dari setengah biji kelapa
garam & gula secukup rasa.

cara masak.... masukkan semua kedalam periuk (kecuali ketam), bila nampak macam mendidih skit, masukkan ketam, garam & gula. masakan ni mesti sentiasa dikacau, jangan tinggalkan nanti pecah minyak dan santan berketul-ketul.

ni lah hasilnya.. saya pam 10minit kat opis jam 7.30pagi tadi... yang kelakarnya, saya tak perasan dah penuh, tau-tau kain dah basah. Ingatkan sebab corong tu tak letak betul, rupa-rupanya dah penuh melimpah-limpah.. sebab bawak 2 botol je.. yang pebuh tu transfer dalam liner dan saya continue pumping.

saya harap mommies dapat cuba 2-2 masakan ni.. sedap, berkhasiat, bebas dadah dan hasil yang hebat. sape2 yang ade resepi milk booster lain.. leh kita share-share.. :)

16 comments:

  1. jelesnyer tengok susu yg banyak tu...huhuhu..tq for info resepi...tak penah cuba lagi sebenarnya jantung pisang ni...

    ReplyDelete
  2. Salam anisfuad..bestlah resepi kerabu tu mcm nk try btlah.. yum2.. ;) tq 4 the resepi..

    ReplyDelete
  3. Salam.

    Anis, you nak letgo spectra 3 ke?..nanti bg no hp you ke 0133993425. tq -ifa

    ReplyDelete
  4. Ya Allah..banyaknya sekali pam. Ni buat tambah semangat ni nak mengepam dengan displin.

    ReplyDelete
  5. masak lemak ketam tuh buatkan susu byk sbb penggunaan santan rasanya...santan,susu etc mmg membanyakkan susu

    ReplyDelete
  6. Sori mommies, tak perasan ade comments..

    izzahazfar, IbuHakimHaikal : cube lah, sedap sampai boleh ratah macam tu je.. hehehe

    Arfah : sori lambat reply. saya dah sms awak baru je.. S3 tu masih ade, berminat lagi tak?

    Azrina : tu lah penangan masakan tu, cuba lah, mane tau awak dapat lagi banyak dari saya.

    Ina Hashim : betul tu. santas dan keturunannya memang meyumbang kepada pengeluaran susu yang lancar. tapi jangan lebih2, karang berta badan pon lancar jugak. heheheh

    ReplyDelete
  7. salam,
    agak2 umur bb brape bleh kita mkn jantung ni ekk..sbb dlu penah cuba masa bb 2bulan.. bb kembung le plak..

    ReplyDelete
  8. Tinie,

    saya dah start makan mase saya dah habis pantang 2 bulan. rasenya elok macam tuh, mase tu kita and baby dah kuat skit.

    ReplyDelete
  9. fuh..gile banyak..leh try ni. sekarang susu pun naik turun banyak nye..jap dapat banyak..jap dapat 2oz je.hee

    ReplyDelete
  10. Hye..sy cuma tumpang menimba ilmu.awak guna Pam ape yer?sy kagum tgk hasil perahan awak.sy di ofis mampu collect 11-12 oz je sehari.mlm kene perah lg to make sure enuf for my baby.ke mmg u r the type yg byk susu?sy br nk msk 3 bln bf,juz mampu bt stok utk the nxt day.Sudi share ur tips?

    ReplyDelete
  11. b|biE : saya guna pam spectra 3. tapi ape2 jenis pam pon same je. Saya rase semua mommies same je.. takde yang jenis susu banyak dan kurang.. semua bergantung kepada effort kita sendiri. kalo kita malas, maka kurang la.. kalau kita rajin.. dapat la lebih.

    takde petua tertentu saya amalkan. saya kerapkan pam masa kat opis.. saya akan sentiasa make sure B saya kosong (pam setiap 2 - 3jam). masa kat rumah pon saya akan pam (bila baby dah menyusu dan saya masih rasakan B saya penuh).

    baby u kecik lagi, so susu yang dia minum tak banyak lagi.. ape kata u pam susu semasa menyusu. sebelah B susukan baby, sebelah B lagi pam. saya slalu buat macam ni dan bila pam macam ni, saya dapat banyak sebab masa kita susukan baby, kita senang dapat letdown reflex, kadang-kadang tu sampai 2-3 kali.

    untuk top up stok, ape kata u cuti 2-3 hari, masa kat umah tu pam susu, cuba buat macam saya terangkan kat atas. InsyaAllah. Satu lagi, rajin-rajin buat power pumping. Saya selang 2 hari, buat power pumping (buat time lunch hour)

    ReplyDelete
  12. br semalam teringin nak mkn kerabu jantung pisang tp takut efek kt baby. xtau lak jantung pisang leh increase BM production..nk try la resepi ni.baby br start solid + stress sikit so susu cm merundum sikit.stok pon dh xde wat top up time susu down ari tu..skang tgh berusaha nk kumpul balik stok tkut lak tetiba outstation ke apa

    ReplyDelete
  13. mAmA beAr : InsyaAllah, takde efek kat baby. ni petua orang tua-tua. saya kalo makan jantung pisang ni, mesti bengkak je B tu.

    mAmA jangan tensen2, kalo baby dah start solid food, mAmA boleh maintan production dengan pam jika baby taknak menyusu (dah kenyang makan). Ape2 pon mAmA mesti make sure B mAmA distimulate at least 8 kali sehari.

    Apa kata mAmA cuti 1-2 hari untuk top up stok. dalam masa tu, mAmA bagi direct dan pam (bila rasakan B masih ade susu) Saya slalu kalo hari cuti, susu memang banyak... sebab hari tu B saya sentiasa not available hehehehe, direct dan pam. Saya doakan mAmA dan saya berjaya menyusu baby sehingga dua tahun

    ReplyDelete
  14. waaaa....banyaknyer susu...impressed....islah skali pam paling byk pon dpt 3oz je....ke sbb baby baru 2 bln that y susu cket g?

    ReplyDelete
  15. salam...
    sy punya mslh...
    now bby dah 8bln...dier sh stat mkn pown...
    but da prob nyer...even dah kenyang...dier stil nak nyusu...its good...
    tp yg sy sedeh...dah 2hr sy pump but takder susu.donno if my pump yg rusak or susu yg kurang...tp bl direct Bf..susu ader...now my stok takleh nak tampung tok 2hr...
    i need ur help n ur advice
    tq

    ReplyDelete
  16. dya : it is normal bila baby dah start makan, production kita pon sedikit low. tu sebab kita kena rajin pam.

    Suction pam dengan suction baby berbeza. baby punya power, tu yang kekadang bila pam susu tak kuar, tapi bila direct, baby tu elok je kenyangnye.

    cuba massage dulu breast sebelum pam, ni nak stimulate let down reflect. google pasal let down reflect. saya pon kekadang, breast penuh, tapi bila pam susu tak kuar. so saya massage dulu untuk galakkan let down reflect tu.. baru susu kuar.

    ReplyDelete